Lessen vanaf 16,5 jaar

AUTORIJDEN VANAF 16,5 JAAR,

HOE GAAF IS DAT?!


Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Vanaf nu kan dat, want door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf het moment dat jij 17 bent mag je praktijkexamen doen. Als je slaagt mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Deze coach(es) kun je zelf kiezen, wel zo leuk. Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnenn!

Waarom zo vroeg mogelijk beginnen met rijden?

Door deel te nemen aan 2toDrive verklein je voor jezelf de kans op ongelukken in het verkeer en vergroot je de verkeersveiligheid voor alle mede-bestuurders op de weg. Dankzij 2toDrive doe je op een veilige manier veel rijervaring op en ben je een ervaren bestuurder wanneer je op je 18e zelfstandig mag autorijden.

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd, dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. In Duitsland heeft een soortgelijk experiment geleid tot minder boetes en ongevallen onder  jongeren.


Hoe kan ik meedoen?

  • Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
  • Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en kun je de begeleiderspas aanvragen. Je kunt zelf een rijschool benaderen voor praktijklessen.
  • Vanaf 17 jaar mag je rijexamen voor het rijbewijs B afleggen.
  • Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden aangevraagd als de aanvraag van je begeleiderspas is goedgekeurd door de RDW.
  • Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!

 


Hoe werkt het aanmelden?

Een coach die cursisten onder de 18 jaar begeleidt, moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B) en moet minimaal 27 jaar oud zijn. Alle eisen zijn te vinden op de site van www.2tdrive.nl.

Je coaches melden zich als eerst aan. Voor het inloggen gebruikt de coach zijn eigen DigiD.  Na het inloggen vult de coach het BSN nummer van de jongere in. Hiermee geeft hij aan dat hij coach wil worden. De coach krijgt via de e-mail bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd, dit duurt maximaal vijf werkdagen. Pas wanneer alle coaches geregistreerd zijn (minimaal 1 en maximaal 5) kan jij de begeleiderspas aanvragen.

Na het aanmelden met DigiD verschijnen de coaches die zich aangemeld hebben in het scherm. Bij het doorlopen van de stappen kies je welke coach(es) jij op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door online €35,- te betalen via iDEAL. Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. Na goedkeuring wordt de begeleiderspas binnen 10 werkdagen naar je huisadres gestuurd.

Wanneer stopt het experiment?

2toDrive is op 1 november 2011 gestart en is een zes jaar durend experiment. De experimentfase loopt tot 31 oktober 2017. Op 1 november 2017 wordt 2toDrive structureel ingevoerd


Hoe kunnen wij jou helpen?